FOTO: Švajčiarsko vymenili za rodný Lučenec. Mladý pár v historickej smaltovni otvára modernú reštauráciu

Foto: Archív L. Heusera/Vizualizácia: EMPE Design

LUČENEC – Origin je názov novej reštaurácie, ktorá už onedlho otvorí svoju kuchyňu prvým zákazníkom. Za novinkou stoja Lukáš Heuser so snúbenicou Dominikou Sabovou, ktorí sa pre odvážny krok rozhodli po rokoch strávených vo Švajčiarsku, kde zbierali skúsenosti zo svetovej gastronómie i manažmentu.

Odhodlaný pár chce do Lučenca priniesť nové, modernejšie spôsoby prípravy jedál, dôraz na kvalitné suroviny a jedinečný zážitok z večere, ktorí obyvatelia Novohradu inde v regióne nenájdu.

Našiel sa v gastronómii

Lukáš Heuser je rodený Lučenčan, ktorý sa po skončení stavebnej priemyselnej školy rozhodol odísť do zahraničia. Jeho kroky v osemnástich rokoch smerovali do Švajčiarska, kde pracoval v otcovej parašutistickej firme. Keďže tá fungovala len cez leto, na chladnejšie mesiace si musel hľadať brigádu. Tú našiel v horskej reštaurácii.

Vtedy ešte netušil, že nasledujúce roky svojho života zasvätí gastronómii.

Článok pokračuje pod reklamou.

„Ako mladý chalan som v kuchyni začal asi ako všetci bez skúseností - umývaním riadu. Gastro ma však od prvej chvíle oslovilo a už vtedy som vedel, že nechcem ostať len pri dreze. Zaujímal som sa o varenie a prácu kuchárov, čo si majiteľ všimol. V ďalšej sezóne mi ponúkol možnosť pripravovať studené jedlá a neskôr som sa dostal aj ku sporáku,“ povedal nám 30-ročný Lučenčan.

Gastronómia ho oslovila natoľko, že zanechal prácu v otcovej firme a začal sa venovať len kuchyni. Časom vo Švajčiarsku s vyznamenaním absolvoval trojročnú kuchársku školu a začal sa obzerať po novom mieste.

„V prvej reštaurácii som odpracoval asi 7 rokov a bolo mi tam veľmi dobre, no lákala ma iná kuchyňa. Ponúkali sme tradičné jedlá pre množstvá zákazníkov, ja som však chcel vyskúšať kvalitnú zážitkovú kuchyňu. Našiel som si prácu v hotelovej reštaurácii vo Švajčiarsku, kde som sa od pomocného kuchára postupne vypracoval na sous chefa, teda pravú ruku šéfkuchára,“ opísal Heuser.

Návrat domov

V tom období sa jemu a jeho partnerke narodila dcérka a pre pracovnú vyťaženosť mu na rodinu neostávalo veľa času. Rozhodli sa preto pre radikálnu zmenu – opustiť stabilné, kvalitné a dobre ohodnotené zamestnanie vo Švajčiarsku a z našetrených peňazí si otvoriť vlastnú reštauráciu doma v Lučenci.

Vlani v novembri sa začali obzerať po vhodných priestoroch. Tie našli v zrekonštruovanej smaltovni na Ulici Martina Rázusa. Špecifické miesto s jedinečným duchom pár oslovilo a pustili sa do práce.


ČÍTAJTE AJ: V historickej smaltovni v srdci Lučenca vznikli jedinečné byty s industriálnym dizajnom


Priestory novej reštaurácie už prechádzajú zmenami. O dizajn a stavebné úpravy sa stará firma EMPE Design manželov Petra a Miriam Sabovcov, ktorí sú Lukášovi svokrovci. Tí zariadili, že industriálnemu priestoru s modernými a luxusnejšími prvkami bude dominovať otvorená kuchyňa. Dopĺňať ju budú miesta pri pulte a zopár stolov.

Lukáš bude riadiť kuchyňu, Dominika, ktorá vo Švajčiarsku manažovala hotel, bude mať na starosti ekonomiku a chod podniku. Ten ponesie názov Origin (z anglického slova pôvod, pozn. red.), ktorý symbolizuje ich návrat do svojho rodiska.

Dôraz na kvalitu, detaily a zážitok

Susedmi reštaurácie Origin budú vegánsky podnik Vegstyle Bistro a Tančiareň a pivovar Franz. Tie podľa Heusera ponúkajú rozdielnu kuchyňu, a tak sa bitky o zákazníkov neobáva.

„Mohli sme otvoriť ďalšiu pizzériu, kebab stánok alebo vývarovňu, no chceme to robiť inak a priniesť obyvateľom mesta a regiónu niečo, čo len tak nenájdu. Zameriame sa na štýl zážitkovej gastronómie – menšia kapacita, moderná kuchyňa s malým tímom, menšie porcie, dôraz na detaily, chute a hlavne na najvyššiu možnú kvalitu. V ponuke budú aj niektoré tradičné jedlá v novom šate. Samozrejme, uvedomujeme si, že nemôžeme nastaviť ceny veľmi vysoko, preto chceme nájsť zdravý stred medzi adekvátnou cenou a ponúkanou kvalitou.“

Tú chcú dosiahnuť nakupovaním najlepších surovín od malých dodávateľov. Mäso z veľkovýroby alebo obchodných reťazcov v ich ponuke nenájdete. Dodávateľmi budú najmä regionálni chovatelia a producenti a jedálny lístok sa bude obmieňať podľa sezónnej ponuky.

„Vieme, ako sa vo veľkovýrobe zaobchádza so zvieratami a nechceme to podporovať. Tiež nechceme prispievať množstvom odpadu, preto plánujeme zužitkovať každú jednu časť konkrétnej zeleniny, mäsa či bylín. Napríklad z obyčajnej mrkvy sa dá využiť vňať, šupky aj odrezky,“ prezradil skúsený šéfkuchár.


NEVYNECHAJTE: Neviem si predstaviť život bez hrania a moderovania, hovorí Tomášovčan Dušan Ambróš


Moderný koncept v srdci Lučenca

Reštaurácia Origin by prvých návštevníkov mohla privítať začiatkom leta. Cez deň bude v ponuke obed vo forme á la carte a večery budú patriť gastronómii v štýle zážitkovej kuchyne, pokojnej atmosfére a profesionálnemu servisu.

Moderný koncept reštaurácie v centre Novohradu v spojení s vyššími cenami energií a potravín so sebou prináša riziko, no odhodlaní majitelia veria, že ľudia si k nim nájdu cestu.

Článok pokračuje pod reklamou.

„Samozrejme, máme rešpekt, ale neplánujeme prepadnúť strachu. Máme pripravený zdravý plán hospodárenia, vieme, čo môžeme očakávať a tiež vieme, kde a za koľko budeme nakupovať. Verím, že si vytvoríme stabilnú klientelu zákazníkov, ktorí si budú vážiť našu prácu, budú cítiť lásku, ktorú do našej práce dávame a vždy sa k nám radi vrátia,“ uzavrel Lukáš Heuser.

ĎALŠIE SPRÁVY Z REGIÓNU

Zdieľať príspevok
Diskusia k príspevku
Odporúčáme

DO POZORNOSTI

Marketingová agentúra PROGNESSA hľadá do svojho tímu PPC/ Social media špecialistu. Ďalej...
Ponuka práce: Digitálna agentúra PROGNESSA hľadá PPC/ Social media špecialistu
6.máj.2024 - Marketingová agentúra PROGNESSA hľadá do svojho tímu PPC/ Social media špecialistu. Ďalej...
Lučenecká Agentúra práce BBSK pomáha osobám z MRK pripraviť sa na podmienky trhu práce a začleniť sa do spoločnosti. Ďalej...
Kurzy pracovných zručností z projektu Spájame sa pre viac príležitostí boli úspešné
30.apr.2024 - Lučenecká Agentúra práce BBSK pomáha osobám z MRK pripraviť sa na podmienky trhu práce a začleniť sa do spoločnosti. Ďalej...
Projekt sa sústreďuje na štyri oblasti a to: vzdelávanie, zamestnanosť, bývanie a predchádzanie diskriminácie. Ďalej...
Cieľom projektu je zlepšiť postavenie marginalizovaných rómskych komunít
29.apr.2024 - Projekt sa sústreďuje na štyri oblasti a to: vzdelávanie, zamestnanosť, bývanie a predchádzanie diskriminácie. Ďalej...
Do projektu sa podarilo zapojiť 26 zamestnávateľov, 11 komunitných centier a 5 mimovládnych organizácií. Ďalej...
Unikátny projekt umožňuje Rómom vzdelávať sa a ľahšie sa zamestnať
24.apr.2024 - Do projektu sa podarilo zapojiť 26 zamestnávateľov, 11 komunitných centier a 5 mimovládnych organizácií. Ďalej...

NAJNOVŠIE

NAJČÍTANEJŠIE

 
Morský kolagén chráni kĺby
14.máj.2024 - Zaraďte do svojej každodennej stravy morský kolagén! Jednoduchý postup pomôže udržať motorickú aktivitu, zníži riziko zápalu kĺbov a zranení. Hydrolyzovaný morský kolagén obsahuje dva základné typy kolagénu: I a III, nevyhnutné prvky pre cievnu a kožnú elasticitu, pevnosť kostí a zdravie kĺbov. Prečo kolagén na kĺby Kolagén je jedným z typov proteínov zodpovedných za štruktúru […] Ďalej...
Prečo je dôležité mať kvalitné autodiely pre vaše vozidlo?
14.máj.2024 - Keď hovoríme o automobiloch, bezpečnosť a spoľahlivosť by mali byť prioritou číslo jeden. Kvalitné náhradné autodiely zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabezpečení týchto faktorov. Použitie lacných a nekvalitných autodielov môže viesť k vážnym problémom a ohroziť nielen výkon vášho vozidla, ale aj vašu vlastnú bezpečnosť na cestách. Investícia do vysokokvalitných náhradných dielov sa môže zdať drahá, […] Ďalej...
Top 5 trendov zdobenia okien závesmi v roku 2024
14.máj.2024 - Funkčnosť a estetika pri navrhovaní okenných otvorov sú rovnako dôležité. Zistite, ktoré závesy zodpovedajú moderným trendom v interiérovom dizajne a ako môžete za pár minút zmeniť náladu v miestnosti. Udržateľné technológie Eko dizajn sa mení: namiesto prírodného hodvábu a ľanu uprednostňujú dizajnéri syntetické materiály vyrobené z polyesterových vlákien. Syntetické závesy sa neboja plesní a UV […] Ďalej...
Divadelná hra Prachy končí nečakane
13.máj.2024 - Predstavenie je plné expresívnych výrazov a vtipných dialógov. Ďalej...
Dni vína vo vinárstve MOVINO sú už za dverami + SÚŤAŽ
8.máj.2024 - Ochutnávka bude sprevádzaná kultúrnym programom. Ďalej...
©2023 Gemerská mediálna spoločnosť, s.r.o., Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v slovenskom, ale aj v inom jazyku bez písomného súhlasu vydavateľa je zakázané.
cross