NOVOHRAD - Sušienky z Hontu, medovníčky z Novohradu, pečivo z Horehronia a Podpoľania, výrobky z arónie z Pohronia alebo bylinkové čaje a sirupy z Gemera. Regionálne produkty postupne nahradia „komerčné“ občerstvenie na rokovaniach a podujatiach, ktoré organizuje Banskobystrický samosprávny kraj.
Cieľom je podporiť lokálnych producentov i znížiť uhlíkovú stopu.
BBSK nahradí komerčne vyrábané trvanlivé pochutiny i čerstvé pekárenské výrobky, ktoré podáva v rámci občerstvenia na svojich rokovaniach a podujatiach, regionálnymi produktmi. "Tie včera (15. 3.) počas Regionálnych raňajok predstavili vedeniu župy zástupcovia Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá s lokálnymi výrobcami spolupracuje v projekte Regionálnych pultov," informovala vedúca oddelenia komunikácie Lenka Štepáneková.
Článok pokračuje pod reklamou
„Vybrali sme producentov, s ktorými je výborná spolupráca a sú flexibilní. Vieme takto nahradiť napríklad bylinkové čaje, slané krekry, rôzne sladké keksíky alebo džúsy za regionálne vyrábané sirupy. Pri väčších plánovaných podujatiach dokážeme ponúknuť štrúdle, pagáčiky a iné čerstvé pekárenské výrobky od lokálnych výrobcov,“ vysvetlila Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK.
„Spolupracujeme s producentmi, ktorých výrobky spĺňajú kritériá udržateľnosti, využívajú miestne suroviny a minimalizujú uhlíkovú stopu. Osobne ma veľmi teší, kam sme sa s týmto projektom posunuli a bude pre mňa veľká česť ponúknuť tieto výrobky aj počas mojich stretnutí na najvyššej protokolárnej úrovni. Som nadšený z prezentácie, ktorú tu kolegyne pripravili, človek má z takéhoto občerstvenia s osobným príbehom úplne iný pocit,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.
Okrem občerstvenia nahradí župa aj ikebany z čerstvých kvetov, ktoré doposiaľ zdobili stoly pri podujatiach na najvyššej úrovni, kyticami od miestnych pestovateľov či trvanlivými aranžmánmi zo sušených kvetín.
„Počítame s tým, že lokálna produkcia, vyrábaná v malom, bude o niečo drahšia. Jej hodnota je však omnoho vyššia, pretože sú za ňou ľudia z nášho kraja, ktorí v ňom zostali a našli uplatnenie. Na úrovni predsedu hovoríme o čiastkach za občerstvenie a catering ročne rádovo v stovkách eur, takže významný zásah do rozpočtu nepredpokladáme,“ uzavrel riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.
ĎALŠIE SPRÁVY Z REGIÓNU